Подземното газово хранилище  “Чирен вече е “национален обект.  Това реши Министерският

...
Подземното газово хранилище  “Чирен вече е “национален обект.  Това реши Министерският
Коментари Харесай

Газовото хранилище Чирен” вече е национален обект”

Подземното газово вместилище   “Чирен " към този момент е “национален обект ".  Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание. 

Решението се постанова по отношение на правилник на Европейската комисия от 31 октомври 2019 година, с който планът за уголемение на газовото вместилище е доказан като план от общ интерес. За неговото осъществяване се вкарва характерен режим, който включва наложително предоставяне на най-голям приоритет според националното законодателство. 

С приемането на статут на “национален обект " " Чирен " ще може да разчита на ускорено издаване на позволения, правила за Оценка на въздействието върху околната среда и запознаване на обществеността на най-ранен стадий от тяхното осъществяване, регулаторни тласъци, правила за трансгранично систематизиране на разноските и механизми за финансова поддръжка. 

Проектът за уголемение планува поетапно увеличение на потенциала на единственото на територията на България газово вместилище. С осъществяването му се чака удвояване на размера съхраняван газ до 1 милиарда м3 и на дебита на рандеман и нагнетяване до 8 - 10 млн. м3/ден. 

" Чирен " е основен инструмент за действието на газовия пазар в България, посредством който се компенсира сезонната нееднаквост в потреблението на природен газ в страната. С плана за неговото уголемение се цели от една страна да бъдат основани условия за гарантиране сигурността на газовите доставки, а от друга - консолидираното на хранилището в един взаимосвързан районен и общоевропейски пазар. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР